De Må Være Belgiere

1982-86 og 2017-nu

DMVB blev dannet i 1982 i Aarhus og spillede sin første koncert på Monody Festival på Huset i Aarhus maj 1982.

DMVB bestod oprindeligt af Jesper Hede (sang, guitar), Nils Skovbjerg (guitar), Jacob Leth (bas) og Majka Bjørnager (trommer). Denne konstellation eksisterede frem til 1986, hvor gruppen blev opløst.

I 2017 blev gruppen gendannet med Mark Winther på trommer. I september 2019 udsendtes albummet TIDEN BØJER AF på pladeselskabet Black Pilot Records indspillet af Alma Hede og mixet af Morten Bue. I den anledning gav bandet sin første koncert i 33 år på spillestedet Alice på Nørrebro. Samtidig indtrådte guitarist Stefan Weinreich som femte medlem af DMVB.

I 1980’erne var DMVB en del af den danske postpunkscene. I 1983 udgav bandet en EP med titlen ER DET TIRSDAG MÅ DET VÆRE BELGIEN på pladeselskabet Replik Muzick.

Gennem en periode på fire år spillede bandet rundt omkring i Danmark på små spillesteder og mindre festivaler og som opvarmning til bl.a. Sods, Ballet Mecanique og John Cale.

I 2006 genudgav pladeselskabet Tryghed og Tristesse EP’en på CD inklusiv en koncertoptagelse fra Musikcaféen i Huset i København optaget i juni 1983.

I 2010 udgav det amerikanske pladeselskab Dark Entries Records en nymastereret version af EP’en på 12″ vinyl. Albummet var en splitudgivelse med bandet End of Your Garden.

Bassist i Bilfabrikker, Grind, Amstrong og No God. Var med til at starte DMVB

DMVB’s tekstforfatter. Et af tre oprindelige medlemmer af bandet

Medlem af DMVB siden 2017. Tidligere trommeslager i Snuff Cameramen og Racing Ape. Spiller også i Still Midnight og RUiN 

Oprindeligt medlem af DMVB

Medlem af DMVB siden 2019. Tidligere guitarist i Snuff Cameramen og Racing Ape. Spiller også i Still Midnight

DMVB: 2017-nu

2017: Første demo efter tre årtiers stilhed

Efter seks måneder i øvelokalet indspillede DMVB sin første demo i september 2017 – efter mere end 30 års pause. Det skete i et studie på Østerbro.

Ved den lejlighed indspillede bandet tre numre: Tiden bøjer af, Sand igen og Det forkerte sted. Alle tre numre blev genindspillet året efter i Heyman Studios og findes på TIDEN BØJER AF.

Før demoindspilningen øvede Jacob, Jesper og Nils uden trommeslager. Mark blev medlem af DMVB ved første demo.

Fotos: DMVB som kvartet foran indgangen til studiet på Østerbro 

2018: Anden demo på RMC

I januar indspillede DMVB sin anden demo i A-studiet på Det Rytmiske Musikkonservatorium i København. Det skete sammen med Alma Hede og Tanja Vesterby Jessen, tidligere guitarist i bandet Amstrong.

Demoen omfattede Amnesi, Elsket og nøgen og Målet er nært. Numrene blev genindspillet i Heyman Studios og findes på TIDEN BØJER AF. Bandet indspillede tre andre numre – Hundehavet, Massif Central og I den tynde tråd. Sidstnævnte er genindspillet og udsendes som single d. 14. februar 2020.

Fotos: DMVB sammen med Tanja og Alma på RMC

2018: DMVB i Heyman Studios

Sommeren 2018 tilbragte DMVB to uger i Heyman Studios og indspillede 13 numre, og vokalerne blev produceret i september.

10 numre er udgivet på TIDEN BØJER AF, mens tre numre udsendes som singler.

Alma Hede var lydtekniker på indspilningen og spillede keyboard og lagde ekstra vokal på Skillevejen, Målet er nært og I den tynde tråd. I januar 2019 mixede Morten Bue pladen, som blev trykt i foråret og udgivet af pladeselskabet Black Pilot Records. Første single Amnesi blev udsendt i maj og albummet i september 2019.

Fotos: DMVB og Alma Hede i Heyman Studios

2019: DMVB udgiver sit første album

Albummet TIDEN BØJER AF blev udsendt som vinyl og digitalt d. 13. september 2019. Samme dag var der reception i pladebutikken Route 66 i København.

Her interviewede Mikkel Hede bandmedlemmerne Jacob og Jesper om DMVB’s historie, navn og genkomst og arbejdet med at lave nye numre til pladen.

Efterår 2017 til forår 2019: DMVB som kvartet – Jacob, Jesper, Mark og Nils

Sang – 2 x guitar – bas – trommer

Sommer 2019 til nu: DMVB som kvintet – Jacob, Jesper, Mark, Nils og Stefan

Sang – 3 x guitar – bas – trommer

DMVB: 1982-86

1982: DMVB debut

DMVB’s første koncert var på Monody Festival på Huset i Århus maj 1982. På plakaten var blandt andre War of Destruction, The Zero Point, Roxy Art Objects, End of Your Garden, Moral, Before og Næste Uges TV.

Bandets anden koncert var få måneder senere i Ridehuset til Galefestival.

Foto: Debutkoncert på Huset, Århus

Opvarming for Sods og John Cale

I 1983 spillede DMVB opvarmning til Sods i Randers.

I 1984 spillede DMVB opvarmning til John Cale fra Velvet Underground i Stakladen i Århus. Efter bandets optræden skrev Lars Muhl fra Warm Guns en sang til DMVB med titlen There’s a Bird in the Three on the Avenue of Death.

De Må Være Belgiere og Replik Muzick

I 1983 udgav DMVB EP’en Er Det Tirsdag Må Det Være Belgien.

Pladen indeholder numrene Synsforstyrelser, Cirkler og Ingentid og blev udgivet af pladeselskabet Replik Muzick.

D. 11. juni samme år afholdt Replik Muzick koncerten REP 5: Replik Party på Huset i Århus med bandsene Tristan T, Støj & Visioner, Sort-Hvide Landskaber og De Må Være Belgiere.

Ep’en fik kun lidt omtale ved udgivelsen. Pladen blev dog anmeldt bl.a. af Peter H. Olesen i fanzinet Sidste Skrig, og nogle af numrene blev spillet et par gange i radioen.

Vestergade 58 og Café Himmelblå

Fra starten i 1982 til afslutningen i 1986 spillede DMVB mest i Århus. Udover på huset, hvor debuten fandt sted, spillede bandet også på Vestergade 58 og Café Himmelblå, hvor bandet i sin tid blev dannet. DMVB holdt en pause på et år i 1984-85, da bassisten Jacob en overgang boede i Californien.

Når bandet var mest aktivt, spillede det i gennemsnit en gang om måneden. Uden for Århus spillede DMVB bl.a. i København, Ålborg, Odense, Randers og Silkeborg.

Huset i Magstræde og Ungdomshuset på Jagtvej

Efter udgivelsen af EP’en Er Det Tirsdag Må Det Være Belgien spillede DMVB i København – Huset i Magstræde og Ungdomshuset på Jagtvej.

Koncerten i Huset blev optaget på en kassettebåndoptager og senere udgivet på CD i 2006 af pladeselskabet Tryghed og Tristesse – sammen med de tre numre på EP’en fra 1983.

Ved koncerten i Magstræde spillede bandet Circus Nero opvarming.

1986: De Må Være Belgieres sidste koncert

Efter en pause på et år begyndte DMVB at spille sammen igen, og bandet planlagde en engelsksproget koncert til d. 15. maj 1986, som skulle optages og udgives. Alle sange fik engelske tekster, og nye sange blev komponeret med engelske tekster, heriblandt også musik til et James Joyce digt – A Flower given to My Daughter

Koncertoptagelsen var mangelfuld, og tanken om udgivelsen blev skrinlagt.

Jacob flyttede til Californien, Jesper til København, og De Må Være Belgiere gik i opløsning.

Bandet Greene var det andet band på plakaten den aften.

Bandbilleder

  • Billeder uden for øvelokale på Kasernen ved Ridehuset i Århus
  • Billede uden for øvelokale i Holme ved Århus
  • Billeder fra Golgata på Havnen i Århus
  • Billeder fra koncert på Fronthuset i Århus